Mutasson példát az Európai Unió a fogyatékossággal élő emberek világnapján!

A Fogyatékossággal élő személyek világnapja alkalmából a mai napon Brüsszelben szervezett konferencián Kósa Ádám fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, hogy ma már kétszer annyi fogyatékossággal élő embernek van munkája Magyarországon, mint 2010 előtt. Miközben a Bizottság folyamatosan beszámoltatja a tagállamokat az egyenlő bánásmód területén kifejtett aktivitásukról és konkrét eredményeikről, nincs pontos adatunk arról, hogyan is állnak a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásával az európai uniós intézményeknél.

A rendezvényen, amelynek Kósa társszervezője volt, az Európai Parlament minden nagyobb frakciója, valamint a számos civil szervezetet összefogó, a Fogyatékossággal Élőknek Szolgáltatást Nyújtók Európai Egyesülete (EASPD) is képviseltette magát. A konferencián felszólalt Maria Luisa Cabral, az Európai Bizottság Fogyatékosságügyi Főosztályának vezetője is, aki a Fogyatékossággal Élő Emberek Jogairól szóló ENSZ egyezménynek (CRPD) a végrehajtásáról beszélt. Az Egyezményt Magyarország a világon elsőként ratifikálta annak kiegészítő jegyzőkönyvével együtt.
 
Kósa Ádám azt kérte a Bizottságtól, hogy mutasson be konkrét adatokat arra nézve, hogy az EU intézményeiben összesen hány fogyatékossággal élő személy dolgozik és ők az összes eurokrata hány százalékát teszik ki. Kósa véleménye szerint az EU intézményeinek példát kellene mutatniuk, azonban egyes becslések szerint a súlyosabb fogyatékossággal élő dolgozók aránya nem éri el még az 1%-ot sem az uniós intézményekben, vezető szinten pedig még rosszabb a helyzet, hiszen még az európai parlamenti képviselők között is csak néhány fogyatékossággal élő ember van. Kósa kérdését írásban is benyújtotta "EP parlamenti interpelláció" keretében.
 
Kósa emlékezetett, hogy az Európai Unióban – a 2008-2009-es pénzügyi válság miatt – 2010-re szinte mindenhol romlott a fogyatékossággal élő emberek helyzete. Nem volt kivétel ez alól Magyarország sem, de az Eurostat tegnap közölt adatsora szerint romlott a helyzet Hollandiában, Dániában és Írországban is. Azóta lépésről-lépésre sikerült előre mozdulni, és ma már elmondható, hogy hazánkban kétszer annyi fogyatékossággal élő embernek van munkája, mint 2010 előtt. Ugyanakkor a fogyatékossággal élők körében a tavalyi évben olyan országokban is meghaladta a magyarországi mértéket a szegénységi kockázat, mint Svédország, Németország, Dánia, Hollandia vagy az Európai Unió központját adó Belgium.